Mierea de rapita este o miere adunata de la planta numita Rapita, atat de raspandita in culturile de la noi. Aceasta planta contine proteine, hidrati de carbon, calciu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, celuloza, glucide, grasimi, rezine, mucilagii, vitaminele A, B1,B2, C, niacin, beta-caroten. Albinele apreciaza in mod deosebit aceasta planta si, in perioada de inflorire, culturile intinse de rapita sunt un adevarat rai pentru ele, de unde culeg mari cantitati de polen si nectar. Caracteristic pentru aceasta miere este continutul mare de glucoza, datorita caruia se zahariseste cel mai repede dintre toate tipurile de miere. Procesul de cristalizare incepe la cateva zile dupa recoltare, iar datorita faptului ca are aceasta mare viteza de a se zaharisi, uneori chiar inca din fagure, procesul de recoltare se poate dovedi cateodata a fi dificil.
Mierea de rapita are o culoare mai stearsa, albicioasa, o consistenta aparte si un gust delicios, acest tip de miere nefiind unul foarte dulce. Este singura miere care se topeste pur si simplu in gura, chiar daca este cristalizata avand o textura foarte fina si cremoasa.
Beneficii pentru sanatate Ca orice tip de miere, si mierea de rapita are calitati terapeutice, fiind recomandata mai ales persoanelor care sufera de boli de rinichi.
Proprietatile terapeutice ale mierii de rapita si indicatiile terapeutice: datorita faptului ca ea contine coenzima Q3, acest sortiment de miere este indicat in tratarea osteoporozei. Coenzima Q3 este un potentator al mecanismeleor energetice infracelulare si are rolul de a preveni procesele degenerative specifice varstei a treia, ajuta la refacerea si mentinerea peretilor vaselor de sange, din acest motiv fiind recomandata in cazul bolilor vasculare, stimuleaza si imbunatateste functia pancreatica si pe cea a splinei, protejeaza ficatul si stimuleaza buna functionare a lui ajuta la reducerea colesterolului din sange, este indicata in tratarea afectiunilor rinichilor, are efecte benefice in vindecarea afectiunilor respiratorii, dar si in raceala si gripa, datorita faptului ca se cristalizeaza rapid este si un bun emolient si poate fi folosita si ca masca faciala pentru redarea stralucirii tenului si ajuta si la regenerarea lui, are efecte nemaipomenite in tratarea aftelor bucale si a ulcerelor varicoase, adjuvant in terapia cancerului.